Cultuur rond het Lago Trasimeno

Om en nabij van het meer van Trasimeno. zijn meer dan de helft van de kunst-en cultuursteden van Italië in een dagtocht te bereiken. Een kleine greep hieruit zijn de wereldberoemde steden, Rome, Florence, Perugia, Siena, Arezzo en Orvieto. Al deze steden hebben schitterende herinneringen aan etruskische, middeleeuwse en renaissance tijden. Een kleine greep hieruit wil ik u niet onthouden.

Laten we beginnen met Perugia met zijn volkomen middeleeuwse binnenstad. Een doolhof van gangetjes, straatjes met middeleeuwse huizen door trappen en trapjes verbonden. U waant zich in andere tijden. En u waant zich nog verder teruggezet in de tijd, als u de stad betreedt door een oorspronkelijk etruskische poort. En dan hebben we het nog niet gehad over de schitterende middeleeuwse fontein die in het centrum van de stad ligt te pronken. Verder een ondergrondse etruskische bron, functionerend vanaf etrukische tijden, de Middeleeuwen, schitterende notariszaal enz. enz.

Dan Spoleto, waar zelfs Hannibal nog ronddwaalde met zijn olifanten. En, als herinnering aan oude en middeleeuwse tijden, de Ponte delle Torre (de brug met de torens), die de hele vallei doorkruist. Verder is de stad een monument van middeleeuwse monumentale gebouwen. Het zelfde kunnen we schrijven over Siena met zijn wereldberoemde ovale Piazza, waar eens per jaar de fameuze paardenrennen gehouden worden. Ook daar is een schitterende Dom te bewonderen. Vooral de vloermozaïken zijn indrukwekkend. Dan hebben we Assisi, wel bekend door de Heilige Franciscus. Ook deze heeft er zijn sporen achtergelaten. Zie de onder-en bovenkerk, waar de Heilige zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

En als we dan toch over kerken spreken, laten we dan Orvieto niet vergeten met zijn Dom, vooral bekend om de welhaast moorse gevel-mozaïken. Ook de ondergrondse overblijfselen van zijn etruskisch verleden zijn een bezoek waard. En om te besluiten willen we Arezzo niet vergeten. Dat ook op haast een steenworp afstand ligt. Ook deze alweer met een Dom met fresco’s, deze keer van Piero della Francesco. Bovendien vindt u daar het huis van Vasari, die in zijn tijd zorgde voor een boekwerk met de vermelding van in die tijd en ook later beroemde kunstenaars, zoals Michel Angelo, Perugini, Raffaello, Leonardo da Vinci. Zelf was deze Vasari ook geen onverdienstelijke kunstenaar. Hij versierde dan ook zijn eigen huis met fresco’s, die u tot op heden bewonderen kan.

Als u nog dichter bij huis wilt blijven, breng dan eens een bezoek aan de plaatsjes, direct aan het meer. Laten we beginnen met de volkomen intacte en nog bewoonde middeleeuwse bovenstad van Passignano. Beneden vindt het toeristische gebeuren plaats aan en op het meer. Boven heerst rust en een “oude” stilte. Auto’s kunnen er niet komen. Als u genoeg genoten heeft van Passignano rijdt u verder, richting Monte del Lago. Ook dit is een dorp zonder auto’s en bestaat alleen uit nauwe straatjes, die met trappen met elkaar verbonden zijn. U heeft daar een prachtig panorama op het meer. Het volgende dorp, dat we met een bezoek vereren is Castiglione del Lago. Riant gelegen aan het meer en in zijn middeleeuwse origine een levend stadje met allerhande winkeltjes, restaurantjes en eethuisjes. Overblijfsel uit zijn verleden is het stadshuis met heroïsche fresco’s, vervaardigd ter ere van zijn vroegere heerser, Duca della Corgna.

Tuoro heeft niet meer dan een paar stenen in zijn kerk die van een oude herkomst getuigen. Daarentegen even buiten Tuoro zijn een paar muren overgebleven die getuigen van een etruskisch tempeltje. Later is het een christelijk kerkje geworden en gewijd aan de Heilig Agata. Eenmaal per jaar eren de bewoners met een mis het oude verleden. Men wil er absoluut geen mensen van buiten de gemeenschap bij hebben. Het is een plechtigheid onder ons. Een getuige van de oude functie van kerk plus begraafplaats, zijn de ontelbare beentjes en botjes, die men in de nabijheid vindt.

De dorpjes die u niet vergeten moet, zijn Panicale en Paciano. Panicale stamt uit Etruskische tijden en beleefde zijn grootste bloei in de middeleeuwen. Paciano is uitgeroepen tot best bewaard gebleven vestingstadje van Italië. Il Perugino heeft het stadje vereerd met zijn fresco’s in het plaatselijke kerkje.

Verder van huis kunt u een dagtocht naar Rome en Florence per trein maken. ‘s Morgens heen, ‘s avonds terug.

nike run roshenike air maxasics gel lyte 3 pas chernike free run billigonitsuka tiger serranofitflop malaysiaair maxasics mexico 66fitflop shoes mennike air maxasics gel lyte 3fitflop shoesasics gel lyte 3asics gel lyteair maxfitflop bootsasics nimbus 18zapatillas roshe runasics gel lyte 5 femmefitflop shoesasics nimbus 19air maxnike free run baratasfitflop salenike air force 1nike free run dameasics gel lyte 3 beige